Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Будь гордий з того, що Ти є спадкоємцем боротьби
за славу Володимирового тризуба

Богдан Хмельницький

?

Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:521 піксел

Церква Успіння 18 ст. і дзвіниця [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 332].

Дерев’яна церква Успіння 1850 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 109].

с. Ситихів (Сетихів). (УГКЦ)

Церква Успения пр. богородиці.

Перша церква в селі зведена у 1871 р. на грунті, званому Нива Широка, закупленому громадою від Миколи Хемича стараннями пароха Гряди о. Якима Чорниша. Перед 1910-м р. під церкву підвели мурований фундамент та розбудували її приставлениям двох прямокутних бокових рамен до нави та південної ризниці. У 1905 р. виконано стінопис.

Розташована при дорозі в центрі села. На південь на схилі пагорбу розмістився сільський цвинтар. Дерев’яна тризрубна триверха будівля. До ширшої, наближеної до квадрату нави, розташованої посередині, зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар, з півночі і півдня – прямокутні рівноширокі бокові рамена, а з заходу – вужчий прямокутний бабинець. При вівтарі з півночі розташована невелика прямокутна ризниця, сучасна церкві, а з півдня – пізніша більша. Зруб надопасання нави дещо вищий, завершений світловим восьмериком, вкритим шоломовою банею з світловим ліхтарем і маківкою. Подібні сліпі восьмерики встановлені на зрубах надопасання нави і вівтаря. Бокові рамена вкриті двосхилими причілковими дахами з острішками, гребені яких сягають ґзимсу зрубу надопасання нави. Оперізує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання південної ризниці та бокових рамен.

Дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця, збудована у 1871 p., розташована на північний захід від церкви. З вулиці від півночі на прицерковну територію вхід веде через чотиристовпову брамку-вхід, вкриту пірамідальним наметовим дахом.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 153 – 154.

Довідка на сайті