2010 р. Мешканці Рівненщини проситимуть Міноборони повернути їм Тараканівський форт

Дата: 07.07.2010

Підтримати звернення Дубенської районної ради до Міністерства оборони України щодо передання з балансу військового відомства на баланс територіальної громади історичної пам’ятки – Тараканівського форту – вирішили вчора, 6 липня, члени трьох постійних комісій Рівненської обласної ради на спільному засіданні. Про це інформує власкор ЗІКу.

Як зазначалося на зібранні, форт нині перебуває у напівзруйнованому стані. Військові його не використовують. Поряд з тим, на думку депутатів, реставрація форту посприяла б збільшенню туристичного потенціалу краю. Звернення народні обранці Рівненщини вирішили винести на розгляд наступної сесії Рівненської обласної ради.

Довідка ЗІКу

Дубенський (Тараканівський) форт – архітектурна пам’ятка XVIII століття. Розвалини форту, який ще іноді називають Новою Дубенською фортецею, розташовані неподалік від села Тараканів Дубенського району. Недалеко проходить автомобільна траса Київ-Чоп. Після чергового третього поділу Польщі наприкінці XVIII століття по лінії Збараж-Броди-Берестечко-Сокаль пройшов кордон між Російською імперією та Австрією.

Для оборони своїх західних рубежів царський уряд прийняв рішення про будівництво системи оборонних укріплень. Під містечком Дубно для захисту залізничної лінії Львів – Київ було збудовано Дубенський форт, що став більш відомий у наш час як Тараканівський форт. Форт мав численний гарнізон, оснащений далекобійними гарматами великого калібру. Перші випробування для форту припадають на роки Першої світової війни.

Руйнування об’єктів укріплення розпочалося влітку 1916 року, коли під час Брусилівського прориву російські частини вибили з цих укріплень частини 4-ої австрійської армії. У цих боях загинули 200 австрійських солдатів, які поховані біля форту. На початку війни частини південно-західного російського фронту відійшли з форту без бою. Під час Другої світової війни бої за форт не велися.

1965 року Міністерство торгівлі УССР зробило спробу обладнати на базі форту склад консервованої продукції. Були проведені роботи з розчистки казематів, виготовлені стелажі, двері, проведено освітлення, але надмірна вологість і випаровування не дали можливості зберігати продукти. Штаб Прикарпатського військового округу також зробив спробу обладнати склад автотракторних запчастин. Були проведені підготовчі роботи, та від ідеї відмовилися з тієї ж причини.

Джерело: “Західна інформаційна корпорація”