2011 р. Тараканівський форт стане туристичним об’єктом

Дата: 24.05.2011

Влада Рівненщини хоче використовувати Тараканівський форт, що розташований біля траси Київ-Чоп поблизу міста Дубно і належить нині військовому відомству, як туристичний об’єкт. Про це розповів учора, 23 травня, заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Губанов, беручи участь у вечірньому ефірі однієї з місцевих телекомпаній.

Посадовець зазначив, що зараз ведуться перемовини щодо передання форту з військового відомства місцевій владі. «Це унікальна споруда, яку не використати просто гріх», – каже Олексій Губанов.

За його словами, є кілька задумів стосовно майбутнього форту. Одну його частину планують використовувати на постійній основі, іншу – під відтворення яскравих історичних заходів. Реалізувати задуми планується після того, коли буде вирішено, у чиїй власності форт.

Довідка ЗІКу

Тараканівський форт – архітектурна пам’ятка ХІХ століття. Перші випробування для форту припадають на роки Першої світової війни. На початку війни у 1915 році частини південно-західного російського фронту відійшли з форту без бою. Руйнування об’єктів укріплення розпочалося влітку 1916 року, коли під час Брусиловського прориву російські частини вибили з цих укріплень частини 4-ої австрійської армії. У цих боях загинули 200 австрійських солдатів, які поховані біля форту.

Під час Другої світової війни бої не велися. У 1965 році Міністерство торгівлі УРСР зробило спробу обладнати на базі форту склад консервованої продукції. Були проведені роботи з розчистки казематів, виготовлені стелажі, двері, проведено освітлення, але надмірна вологість і випаровування не дали можливості зберігати продукти. Штаб Прикарпатського військового округу також зробив спробу обладнати склад автотракторних запчастин. Були проведені трудомісткі підготовчі роботи, але від ідеї відмовилися з тієї ж причини.

Нині форт використовують учасники історичних реконструкцій подій Першої світової війни. Там полюбляють бувати і прихильники екстремального туризму.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»