Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці 1875 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 207].

м-ко Тартаків.

Сокальсъкий.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1874.

Документ 1578 р. вже фіксує існуючу тут церкву. Згідно з легендою, перед тим, як була вибудувана церква, в селі існувала дерев’яна капличка, в якій була ікона Пр. Богородиці, подарована монахом волсвинського монастиря Єремією, що привіз її з Єрусалиму. Пожежа, яка знищила каплицю, не ушкодила ікони. На місці каплиці коштом дідички Людвики Росновської у XVIII ст. побудовано церкву, що простояла до середини ХІХ ст.

У 1874 р. старанням о. Еміліяна Левицького споруджена тридільна триверха мурована церква. Баня нави посаджена на восьмигранний світловий барабан, а бабинця і вівтаря – на циліндричні барабани. Іконостас і стінопис роботи місцевого маляра Ґузіка, зроблені ним у 1887 р.

В ХІХ ст. на цвинтарі спорудили муровану каплицю св. Івана Хрестителя, яку відновлювали у 1908 р.

Чернецкий В. Короткій исторычныи відомости про Тартакові и чудотворну св. икону Матери Божой въ церкви Тартаківской. – Львів, 1890.

Чернецкий В. О чудесном образі Матери Божої в церкви Тартаківcкій. // Книжочка місійна, 1892. – Ч. 4, с. 14 – 18.

Zachariewicz J. Wycieczka w powiat Sokalski. // Teka konserwatorska. – Lwów, 1892. – S. 130 – 147.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 581.