Церква св. Петра і Павла

Теково. Церква св. Петра і Павла, 1870 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 389.

Теково Виноградівський район

Церква св. Петра і Павла. 1870. (УГКЦ + УПЦ)

У 1751 р., за пароха Михайла Остапа згадують дерев’яну церкву св. арх. Михайла з одним дзвоном, вкриту соломою, в поганому стані, забезпечену сяк-так образами, крім великого вівтаря.

У 1775 р. будують нову дерев’яну церкву “із найсильніших брусів”, вежа якої ще не добудована. Ця церква стояла до спорудження мурованого храму.

Ще в 1797 р. державна комісія вирішила, що в Текові треба збудувати цегляну церкву, а дерев’яну перенести до Гуді.

У 1893 р. з цісарської скарбниці виділили 100 форинтів на ремонт церкви, проведений зусиллями священика Андрія Медвецького. На західній фресці склепіння зберігся підпис угорською “festett Adam Gyula 1917” – малював Юлій Адам 1917.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 388.