Церква

Церква

Церква 17 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Оборонне призначення вежі виступає в церкві монастиря-фортеці у селі Підгорянах (XVI – XVII ст.), де її другий і третій яруси відокремлені від внутрішнього простору споруди і мають бійниці. Будівництво таких оборонних камер в масиві споруди було дуже поширено і в сусідніх районах молдавського князівства, де вони розміщувались іноді над самим нефом і відповідно до призначення називалися «сховами». В Підгорянській церкві на верх вежі вели сходи, зроблені у товщі північної стіни, як це було й у давньоруських храмах. Центральні нефи цих споруд перекрито циліндричними склепіннями, в розпалубках яких розміщено віконні отвори, інші частини споруди перекривали хрестовими склепіннями. Зовні ці невеликі на вигляд храми, позбавлені будь-яких декоративних деталей, мають суворий, неприступний вигляд. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 86 – 87]