Меморіальний комплекс

Борис Фролов

Меморіальний комплекс: Братська могила радянських воїнів, 1943; Могила Обревки Х.К., 1918; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1977 (іст). Центр села, біля Будинку культури.

Поховано 12 воїнів 248-ї окремої курсантської стрілецької бригади, які загинули 7 вересня 1943 під час визволення села від німецько-нацистських загарбників. Відомі прізвища всіх загиблих.

У 1958 останки загиблих воїнів з різних місць перенесені до братської могили, на якій у тому ж році встановлено залізобетонну скульптуру воїна /2,0 м/ на цегляному потинькованому постаменті /2,3 м/.

У 1977 ліворуч від могили встановлено цегляну потиньковану стелу /12 х 2,2 м/, на якій закріплено 15 меморіальних дощок з прізвищами 218 воїнів-земляків, які загинули на фронтах Другої світової війни, 12 воїнів-визволителів села та 30 земляків, які загинули в роки окупації.

У 1987 зі старого кладовища на меморіал перенесено останки комісара партизанського загону, колишнього балтійського матроса Обревки Хоми Кузьмича, який був направлений із Петрограда в Україну для допомоги у встановленні радянської влади і загинув під час військової сутички. У тому ж році на могилі встановлено залізобетонну стелу /1,7 х 0,8 м/ з написом.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації. Список безповоротних втрат 248-ї окр. курсантської бригади; ф. 2054, оп. 2, спр. 3, арк. 44 – 45; ф. 417, оп. 10564, спр. 383, арк. 27 – 41; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 77; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 647; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980 . – С. 294 – 295; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К., 1987. – С. 463.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 523.