1986 р. Паспортна інформація

Поселення Терновате I

Пам’ятка археології.

I пол. II тис. до н.е.

Розміщення:

Миколаївська обл., Миколаївський район, с. Терновате, 0,5 км на південь від села, на пагорбі-терасі.

Загальний опис:

Поселення знаходиться на пагорбі – стародавньому оползні, на відстані 0,5 км на північ до села. Культурний шар слабонасичений, потужність його 0,2-0,3 м. Зібрано 42 фрагменти ліпної кераміки, тісто її з домішкою черепашки та піску. Знайдений фрагмент вінця посуду типа миски, з горизонтально зрізаним краєм. Орнаментація посуду – круговим лінійним орнаментом, наколи тупим кінцем гілочки.

Поселення виникло, найбільш вірогідно в пізньокатакомбний час, тобто XVII-XVI ст. до н.е. Засновано було як невеличке стойбище пізньокатакомбної культури. Відкрито поселення розвідкою МДУ під керівництвом Б.Н. Гракова в 1957 р. Матеріали зберігаються у фондах МДУ.

Звіт скіфської степової експедиції Істфака МДУ за 1957 р. // Науковий архів ІА АН УРСР.-1957/34.

1.Схематичний план розташування поселення.