Багва с

Багва – 684 жителя. Тут відбулася 20.01.1656 р. битва Хмельницького і московитів з Лянцкоронським, Потоцьким, Чарнецьким. Поляки перемагали (у Хмельницького було 25 тис.воїнів, у поляків – 80), але примчав І.Богун, який вирвався з уманської облоги і вдарив полякам в тил, загинуло там 3 тис. жовнірів. Хмельницький побудував обоз і вирвався з облоги на Білу Церкву, де було в нього велике військо. Поляки з татарами не насмілились його переслідувати. Мороз був такий сильний, що вояки замерзали на ходу і назвали урочище Дрижиполем. З обох сторін полягло 15 тис. [Похилевич Л.И. Сказания о населённых местностях Киевской губернии. – К.: тип.КПЛ, 1864 г.].

Приєднання: село Багва, як видно з опису Похилевича, приєднане до села Тетерівка, становить його південну частину. На карті 1:200000 1992 р. нижче с.Тетрівка зафіксоване ур.Багва-Млин.

чистого поля, яке раніше звалося Бави (Багва), а відтоді прозване Дрижополем (це за чотири верстви, як вище сказано, від містечок Охматова й Вороного)