2000 р. Церкви України: Закарпаття

Торунь Міжгірський район

Церква Введення пр. богородиці. 1809. (УПЦ)

У 1751 р. в селі згадують церкву Стрітення: “деревяна, добра… Образами украшена, нижні нові, верхні старі… Кладбище вода миєт, что опасностю угрожает саму церков, однакож огороженна плотом”.

У 1801 р. “Прислоп з Торуном має дві церкви деревяні: єдну в Торуни (очевидно, в Прислопі) рока 1797 поставлену, но ся не маєт вежі, ани креста ани чаші, на что просят вірники 255 ринских из фонда религійного.

Друга церква в Торуни доста добра, вміщаєт 210 вірников, снарядами посередно сооружена” .

Теперішню церкву, збудовану із смереки, датують 1809 p., і вона настільки подібна до прислопської церкви, звичайно, не повторюючи її, що напрошується думка про спільних авторів обох церков. Тризрубна церква має високу башту з бароковим завершенням, покритим бляхою, чудовий ґанок з різьбленими стовпчиками, різьблений карниз та вінці зрубів, профільовані в формі “качурів”. Це декоративне багатство доповнюється в інтер’єрі різьбленим проходом між бабинцем та навою, перекритою коробовим склепінням. Нижній ярус іконостаса має дев’ять полів, а другий і третій – по дванадцять.

На жаль, у 1994 р. церкву і дзвіницю оббито блискучим металевим покриттям, а ґанок засклено.

Біля церкви стоїть дерев’яна дзвіниця, яка своєю художньою вартістю та архаїкою форм не поступається більшій дзвіниці в сусідньому Прислопі. Споруджена із соснових напівколод, дзвіниця має двоє воріт у нижньому ярусі, аркові отвори у верхньому, профільовані випуски вінців зрубів.