Церква св. Петра і Павла

Тростяниця Мукачівський район

Дзвіниця. Близько 1930.

Церква св. Петра і Павла. 1990. (УГКЦ)

У 1649 р. в селі служив священик Сава Поп, який пізніше повернувся в Польщу. Кажуть, що колись село було досить великим і впродовж своєї давньої історії мало три церкви.

Дерев’яну дзвіницю збудовано близько 1930 р. з дерева розібраної старої церкви або дзвіниці, що стояла навпроти, нижче дороги. Андрій Хохоль володів землею, де стояла стара споруда, а також надав ділянку для нової.

Дзвіницю споруджено в характерному для Мукачівщини стилі: споруда прямокутна в плані, дах утворює гребінь. Перші двері ведуть до маленького ґанку з арочками під дахом, другі – всередину споруди. Василь

Іваник згадує, що дзвіницю тільки один раз перекривали буковими шинґлами близько 30 років тому, а нині цікава споруда занепадає.

У 1990 р. в селі збудовано нову маленьку муровану церкву на ділянці, виділеній Ганною Ломпарт. Через кілька років біля церкви спорудили нову каркасну дзвіницю, до якої перенесли два дзвони зі старої.

Великий дзвін відлив у 1914 р. Ф. Еґрі, а на малому напис по-латині: “JESUS NAZARENUS REX IUDEORUM A780”.