Різдво Христове. Ікона сер. 16 ст.

Розмір зображення: 641:800 піксел

Однією з найвеличніших композицій перемишльської школи є храмова ікона «Різдво Христове» середини XVI століття з села Трушевич біля Добромиля з рідкісним для багатофігурних композицій циклом сцен з життя Марії та Христа, розташованих з трьох боків центрального зображення. На вузькій рамці й німбах вміщено хвилястий пластично тиснений орнамент.

Композиція центральної сцени розгортається горизонтальними смугами на тлі зеленувато-вохристого скелястого пейзажу, динамічного, розчленованого умовними гірками-лещадками. Пейзаж своїм нагромадженим масивом займає майже все тло. По діагоналі у центрі композиції зображено значно збільшену постать богородиці в багряному одязі, яка лежить на постелі. Довкола розташовані різні постаті, що детально ілюструють окремі моменти міфічної події: повитухи купають немовля, зажурений Иосиф розмовляє з пастухом в капелюсі, другий пастух дме в ріг, сповіщаючи про новину; ліворуч з-за скель видно трьох волхвів у коронах, що поспішають з поклоном до новонародженого, а вище – ангели в барвистому одязі.

В цьому класичному творі XVI століття канонічна композиція поєднується з побутовими деталями апокрифічної розповіді, висока професіональна майстерність – з наївністю зображення, притаманною народному майстрові, живописна манера – з лінеарною ритмічністю, монументальний розмах – з детальністю книжкової мініатюри. Виразні акценти звучних, активних кольорів – багряного і кіноварі, рожевого та синього виступають поряд з ніжними перламутровими переливами теплої вохри і зелені різних відтінків. Тут дуже сильно відчуваються традиції монументального малярства, де важливу роль відіграють добре збудований силует, жива ритміка ліній, кольорових поєднань і протиставлень та мінлива гра відтінків (с. 250).

Різдво Христове. Ікона з Трушевич. Середина XVI ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 248.