Церква Різдва богородиці

с. Тудорковичі (в 1951 – 1991 pp. Федорівці).

Сокальський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1936.

Перша, згадана в документах, дерев’яна церква була збудована у 1650 р. Через старість її розібрали у 1895 р. і на тому ж місці коштом громади та патрона Євстахія Рильського у 1895 – 1896 pp. нову дерев’яну п’ятиверху будівлю (проект 1893 р. Василя Нагірного). Ця церква згоріла під час воєнних дій першої світової війни. Мешканці влаштували провізоричну дерев’яну капличку для відправ. Нова мурована споруда зведена у 1936 р. за проектом львівського архітекта Ярослава Фартуха. Від виселення українців у 1946 р. стояла нечинною до 1989 р. Після повернення мешканців у 1952 р. використовувалася на склад колгоспу.

Церква хрещата в плані, одноверха, завершена грушастою банею, увінчаною ліхтарем з маківкою на восьмерику середхрестя. Високі ліхтарі з маківками, встановлені на трисхилих дахах бокових рамен, створюють враження п’ятиверхості. Кути хреста плану заповнені низькими приміщеннями. Поруч розташована мурована стінна дзвіниця.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 2381.

«Діло». – Львів, 1893, № 22.