Попівство

Попівство

Розмір зображення: 1072:723 піксел

Війтівства («гміни») та попівства («плебанії»), які споруджувались громадою, часто нічим не відрізнялись від селянських хат [Гошко Ю.Г. Населення Українських Карпат XV – XVIII ст. – С. 145]. Так, попівство у с. Лопушанка (Турківський р-н), збудоване близько 1556 р., складалося з маленької кімнати та сіней. У 1804 р. громада с. Яблунька (Турківський р-н) купила під попівство хату, що складалась із сіней, хати та комори [Там же]. Можна вказати і на війтівство початку XVIII ст. у с. Тур’є Старосамбірського р-ну, відоме за архівними джерелами, що складалось із сіней та п’ятистінки-світлиці з коморою. У світлиці, що використовувалась як канцелярія, була грубка, що опалювалась через топку у сінях. Прибудовані сіни займали таку саму площу, що й канцелярія з коморою [ЦДІА у Львові. – Ф. 453, оп. 1, спр. 1664. – Арк. 14]. Це давало можливість зібрати при потребі у негоду значну кількість людей.

План попівства у с. Тур’є Старосамбірського р-ну Львівської обл.

1 – сіни, 2 – хата і світлиця, 3 – комора, 4 – стайня.