1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Туринка.

Жовківський.

Церква св. Параскеви. 1837.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1564 – 1565 рр. У середині XVIII ст. о. Олексій Пясецький на місці старої збудував тимчасову дерев’яну церкву. За його наступника пароха А. Пясецького у 1766 р. спроваджено до церкви чудотворну ікону св. Спасителя з василіянського монастиря зі Стрілиськ бібрецького округу, і розпочато будівництво нової мурованої церкви, яке припинено по смерті священика у 1796 р. Щойно у 1837 р. коштом дідича Петра Кравснекера закінчено будівництво хрещатої одноверхої споруди з класицистичним оздобленням. У 1863 р. стараннями о. Лаврентія Дрималика проведено зовнішню і внутрішню реставрацію храму. В кінці XIX – на початку XX ст. церква реставрована за проектом Василя Нагірного і помальована. Зачинена у 1946 – 1989 рр.

«Діло». – Львів, 1898, № 142.

Чернецкий В. Туринка и чудотворна икона Спасителя въ церкви Туринецкій. – Львів, 1892.