Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Джерело: підписи до картин Олега Ярмолюка з виставки “Втрачені церкви України”.

с. Твіржа.

Мостиський.

Церква Благовіщення Пр. Богородиці. 1909.

Попередня дерев’яна церква св. Івана Богослова походила з середини XVII ст., ремонтувалася у 1883 р., але занепала на початку XX ст. і була розібрана у 1910 р. Це була тризрубна двоверха будівля з восьмигранним наметом на низькому восьмерику нави та пірамідальним над бабинцем. У 1908 – 1909 pp. вибудувано існуючу муровану. Це хрещата в плані (вівтар і бокові рамена – півциркульні) споруда, увінчана на восьмибічному барабані середхрестя банею з ліхтарем і маківкою в оточенні високих восьмибічних ліхтарів на кутах нави. Зачинена у 1962 – 1989 рр.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 55 Архів давніх актів м. Львова, опис 1, справа 198.

«Діло». – Львів, 1902, № 191.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 667 – 669.