Текст і фотографії – Віктор Громик

Маленьке село за 13 км. на південний-схід від м. Стрий, розташоване при дорозі до Великих Дідушич, біля долини р. Сукіль. До речі, на початку села стоїть вказівник “Угольна”. Думав, що назву села скоригували, але ні, виявляється так називається село на російській мові, а не виправлена назва на таблиці, очевидно, стоїть ще з радянських часів.

Невелика, приземиста дерев‘яна церква стоїть по праву сторону від дороги (якщо рухатися зі Стрия), оточена деревами, біля цвинтару. Коли спускаєтеся в долину, церкву можна не побачити, адже вона розташована в глибині кутової ділянки. Орієнтиром для мене була огорожа з вулиці. Церква одна з найстаріших у цій частині Стрийщини. Збудована 1781 р., відновлена у 1930 р. Будівля орієнтована вівтарем на північний-схід, в напрямку дороги. Незвично, адже в подібних випадках вхід у святиню стараються зробити для зручності зі сторони дороги.

Церква тризрубна, одноверха. Бабинець значно (приблизно в два рази) видовжили розбудовою по осі церкви, ризницю, прибудовану з північного-заходу до вівтаря також розбудували, захопивши частину стіни нави. Оригінальна частина ризниці накрита бляхою, прибудована – асбесто-цементними листами (шифером). Церква оточена широким піддашшям (навколо нової частини бабинця піддашшя вузьке).

Стіни церкви вертикально шальовані дошками і дошками з лиштвами, вікна малих розмірів. Нава на дуже низькому світловому восьмерику накрита шатровим дахом, який увінчує маківка цибулястої форми. Такі ж маківки є на гребенях двосхилих дахів вівтаря і бабинця. На осі церкви, зі сторони входу, стоїть низька двоярусна дерев‘яна дзвінниця, накрита пірамідальним дахом. Покриття церкви та дзвінниці, очевидно, давно не заміняли, адже їх вигляд не найкращий.

Я бачив на початку села, при дорозі, початок будівництва нової мурованої будівлі, біля якої стояв хрест – мабуть, нового храму.

“Дерев‘яні церкви Львівщини”