Церква Успіння

Церква Успіння

Ужгород-Доманинці

Церква Успіння пр. богородиці. 1820. (УГКЦ + УПЦ)

У 1751 р. у селі була дерев’яна церква Успіння пр. богородиці, в доброму стані, з двома дзвонами, “всіми образами вигодно украшена”. Запис 1735 р. у книзі “Леітургікон” свідчив, що купив її Дмитро Пастеляк, а згідно з записом 1770 p., купив книгу Ян Свурнюв і передав доманинському пароху Федору Гребинцевому.

Теперішня церква, яку споруджували впродовж 20 років (за єпархіальним списком 1915 р. датується 1798 роком, що був, можливо, початком будівництва), є типовою мурованою спорудою з бароковим закінченням вежі. З латинського напису на іконостасі випливає, що настінне малювання, а також фігури апостолів для іконостасу виконав у 1820 р. відомий художник Михайло Манкович, відбувалося це за священика Іоана Сільвая. Всі ікони перемалював художник з Галичини Антон Пилиховський у 1911р. У 1913 р. шинґли на дахах замшили бляхою. У 1928 р. для малювання інтер’єру запросили художника з Мюнхена, що звався Курт і працював разом з дружиною, а фінансував малювання банк і епископат.

Наступного року, в неділю Мироносиць єпископ Петро Ґебей посвятив відремонтовану та розмальовану церкву. У 1920-х – 1930-х роках на прикрашення храму багато коштів пожертвувало подружжя Йосипа Сабова та Варвари Ролі. Теперішнє малювання виконано в 1956 р.

Доманинський священик Андрій Сабов (1894 – 1957) був заарештований органами НКВД у 1950 р. і засуджений на 25 років каторги.