Церква Різдва богородиці

Ужгород-Дравці. Церква Різдва Пр. Богородиці, 1806 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 28.

Ужгород-Дравці

Церква Різдва пр. богородиці. 1806. (УГКЦ)

Перша згадка про село Дравці датується 1220 роком. Вся історія села пов’язана з історією Ужгорода, частиною якого Дравці стали в 1976 р. У 1908 р. тут проживало 1099 греко-католиків, 134 римо-католики, 2 лютерани, 22 реформати та 94 іудеї. У Дравцях народився відомий культурний діяч краю Юрій Жаткович (1855 – 1920).

Дравецька церква стоїть біля цвинтаря, в центрі села. Цю традиційну однонавну споруду добрих пропорцій з бічними апсидами та вежею над входом можна вважати однією з найдавніших мурованих греко-католицьких церков Ужгородщини. На фасаді церкви написано 1737 р., а шематизм єпархії 1915 р. датує її 1806 р. Відомо, що церква згоріла і потім була відбудована. У 1926 – 1927 р. за священика о. Степана Пайкошія, кураторів Михайла Жменяка, Андрія Січака, Івана Баська та дяка Андрія Товта було зроблено великий ремонт. Дахи церкви вкрили цинковою бляхою, а склепіння отримало бетонні стяжки. У 1935 р. майстер С. Чекай збудував з бетону хори. Малярські роботи виконав чеський художник Клімек. Новий іконостас зробив різьбяр А. Гелфер з м. Бардейова (Словаччина). На зворотному боці всіх ікон написано прізвища жертводавців. Тоді ж встановлено два бічні престоли, стіни прикрашено 14-ма образами Христових страстей, куплено дарохранительницю за 7500 чехословацьких корон.

На початку 1990-х церкву відремонтовано. Нові розписи по залишках старих виконали в 1993 р. викладачі Ужгородського коледжу мистецтв Йосип Пал та Іван Дідик.