Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:562 піксел

Велятин. Церква св. пр. Іллі, 1931 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 777.

Велятин

Церква св. пр. Іллі. 1932. (УПЦ)

Активістами православного руху в 1920-х роках були місцеві жителі Василь Гузанич, Василь Дем’ян, Петро Тудовші, Василь Бринь.

У 1925 р. вже стояв фундамент церкви і незабаром під веденням Василя Гузанича постала хрещата п’ятидільна церква з шатровим верхом посередині. Першим священиком став о. Василь Поп. 18 липня 1931 р. церква згоріла дотла, але ще того ж року люди взялися за спорудження на старому фундаменті цегляної церкви, що повторювала розміри та форми старої. Цеглу випалювали в селі. Дерев’яну одноярусну каркасну дзвіницю поставили вище західного фасаду.

Дзвони привезли зі Словаччини. На церкві написано дату спорудження або освячення – 1932 р.

У 1997 р. до західного фасаду добудували видовжене приміщення з високою триярусною дзвіницею, вкритою конічним шатром, прикрашеним главкою та характерними для російського церковного будівництва “кокошниками” .

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 778.