Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 613:800 піксел

Великі Ком’яти. Церква св. арх. Михайла, 1790 р. Світлина 1994 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 350.

Великі Ком’яти Виноградівський район

Церква св. арх. Михайла. 1790. (УГКЦ)

Поселення згадується в XIII ст. Парохія існує з 1574 року.

Дерев’яна церква, збудована з “початком села межи корчами, які пізніше вирубали парохіяни”, згадується 1751 р., а в 1775 р. вона вже “віком так постаріла, що дійсно розпадається”. Стародавня мурована церква хороших пропорцій, збудована на місці дерев’яної у 1790 р., хоча охоронна табличка на фасаді вказує 1620 р. Досить вузька нава під двосхилим дахом має бічні апсиди ближче до вівтарної частини. Головний фасад прикрашає струнка триярусна вежа, увінчана бароковим завершенням вишуканого профілю.

Впродовж радянського періоду в церкві був етнографічний музей. У 1991 р. споруду повернуто вірникам і того ж року проведено зовнішній ремонт. У 1994 р. художники В. Попович та О. Федяєв розмалювали церкву всередині. Роль іконостасу виконує одноярусна дерев’яна перегородка. До відродження храму багато зусиль доклали голова громади І. П. Потокі, В. М. Мадяр, І. М. Алексик, дяк Юрій Крайняй. Зараз громаду очолює Іван Левдар, а священиком тут о. Гаврило Кубіній.