2009 р. Святе місце не порожнє. На Житомирщині Шевченка встановили замість Леніна

Михайло Водяницький, Ярослав Власюк

Дата: 11.03.2009

На Житомирщині незвично відзначили день пам’яті Тараса Шевченка. Там у селі Великий Молодьків Новоград-Волинського району погруддя Кобзаря встановили на місці, де нещодавно височів пам’ятник Ленінові. Майже півстоліття на цьому місці простояв монумент вождю світового пролетаріату. Рік тому рішенням сільської ради пам’ятник Ленінові знесли. Тоді таки посадовці пообіцяли: святе місце не порожнюватиме.

Микола Іванюк, голова Новоград-Волинської райдержадміністрації: Ми не вандали. Ми просто хочемо на своїй землі свою правду і волю.

Заміна постатей стала державі 20 тисяч гривень. Селяни до появи нового пам’ятника на головному майдані поставилися по-різному. Дискусії не вщухають і досі.

Люди: Історія є історія. Леніна не викинеш, бо то є наша історія. Старше покоління на ньому виховувалось.

Це зроблено дуже правильно. Шевченко, його вірші – навіть на теперішній час, – кожна строчка, яку він написав, – вона відноситься до любої епохи. Хоч 100 років назад, хоч зараз.

За останні два роки у Новоград-Волинському районі демонтували 10 з-поміж 12 пам’ятників комуністичної доби. Які герої постануть на цих місцях – районні урядники поки не вирішили.

Джерело: СТБ