Церква св.Іоана Богослова

Церква св.Іоана Богослова [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 79].

Церква розташована в центрі села на головній вулиці. Вівтарем вона орієнтована на схід. Головний вхід на обійстя – з заходу. Спостереження М.І.Жарких, 30.06.1989 р.

Церква св.Іоана Богослова 1827 р. Пропала у 1920-х рр.

Джерело: підписи до картин Олега Ярмолюка з виставки “Втрачені церкви України”.

с. Вербіж.

Миколаївський.

Церква св. Івана Богослова. 1928.

Найдавніша відома з візитаційних описів дерев’яна тризрубна триверха з трьома наметовими чотирисхилими верхами церква з дзвіницею над бабинцем була збудована у 1577 р. У 1761 р. вона отримала ерекційний акт від Франциска з Великої Виняви Винявського. У 1827 р. на її місце перевезено стару церкву 1604 р. з Горуцька, теж дерев’яну, хрещату в плані, увінчану восьмигранною банею на світловому восьмерику. На місці пошкодженої у першій світовій війні у 1928 р. спорудили новий мурований, хрещатий одноверхий храм. Високий чотирибічник нави, завершений восьмибічним барабаном з банею, прикрашений по кутах вежечками з баньками. У 1962 – 1989 pp. церква була зачинена, тепер нею користується громада УАПЦ.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 616 Комітет консерваторів по зберіганню пам’яток архітектури і мистецтва Галичини, опис 1, справа № 91.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 86.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 221 – 223.