Церква св.Михаїла (нова)

Верхній Бистрий

Церква св. арх. Михайла. 1933. (УПЦ)

Дерев’яну церкву збудував майстер Петро Карпа, який разом з братами Олексою та Іваном належав до відомої міжгірської родини майстрів та будівничих, очолюваної їхнім батьком Василем.

Петро Карпа був майстром високої кваліфікації, бо на розгляд громади подав аж три власноручно виконані проекти. Допомагав йому бистрянський майстер Василь Ковбашин, а також Григір та Митер Басараби. Землю для церкви дав син В. Ковбашина Дмитро Рошко.

Церкву збудували хрещатою, п’ятизрубною, а на перехрещенні влаштовано восьмигранний барабан, увінчаний великою цибулястою банею. Дахи всіх частин церкви увінчані меншими главками. Хоч цибулясті глави незвичні для карпатського пейзажу, церква є цікавим твором дерев’яного народного будівництва.

Малювання інтер’єру виконав художник і монах Федір Форос. Біля церкви стоїть нетипова для Міжгірщини восьмигранна дзвіниця.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 702.