Церква Покрови

Церква Покрови

Вільхівка. Церква Покрови пр. богородиці, 1839 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 352.

Вільхівка (Влахово) Іршавський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1839. (УТЩ)

У 1751 р. згадується дерев’яна церква з двома дзвонами, оздоблена старими образами, мальованими на дошках та полотні. В 1775 р. говорять про дерев’яну церкву, збудовану вірниками в 1574 р. на подарованій ділянці.

Тепер в селі на високому схилі стоїть мурована базилічна церква. Над входом дві дати: 1846 – рік завершення будівництва та дата останнього ремонту у 1981 р. У вівтарі на стіні є напис про малювання церкви у 1974 р. за священика Василя Кормоша, голови церковної общини Ю. І. Кормоша, помічника І. В. Кормоша, касира В. В. Похила, церківника І. М. Березная, дяка П. І. Кормоша. Малювання виконали Д. В. Мешко, Є. Д. Мешко та О. М. Селіванов.

У каркасній дзвіниці біля церкви є три дзвони, виготовлені Октавом Вінтером у 1921 р.

На бетонному хресті 1913 р. виписано ім’я майстра – Миколи Керечанина.