Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Дерев’яна церква Воскресіння 1560 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 123].

с. Віжомля (Ожомля).

Яворівський.

Церква Воскресения Господнього. 1560.

Найдавніші згадки походять з 1515 р. Теперішня дерев’яна церква збудована у 1560 р. В пізніші часи перебудовувалися вівтар і бабинець, а у 1894 р. бабинець розширений добудовою з заходу. Тепер це тризрубна одноверха будівля, завершена над навою наметовим пірамідальним верхом з одним заломом. До західного причілку бабинця прилягає двоярусна дерев’яна дзвіниця, а при східній стіні вівтаря влаштована відкрита каплиця. У міжвоєнний період мешканці села задумали будувати нову муровану церкву і в 1938 році замовили проект у архітекта Льва Левинського, але події другої світової війни перешкодили його реалізації.

З заходу, майже впритул до церкви, але трохи зсунено з осі, розташована триярусна стовпова дзвіниця з нахиленими досередини стінами, вкрита наметовим дахом. На арках з півдня дати з різьблених накладних цифр «1936» і «1931». Поряд на схилі на південь від церкви ведеться спорудження нового мурованого хрещатого в плані однобан-ного храму.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 39.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 75.