Церква св.Кузьми і Дем’яна

Церква св.Кузьми і Дем’яна 1824 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 61].

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1827 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 106].

с. Якубова Воля.

Дрогобицький.

Церква св. Кузьми і Дем’яна. 1827.

Вперше згадується в документах 1507 р. Ерекційну грамоту отримала від польського короля Яна Казимира у 1668 р. Попередня дерев’яна двоверха церква була збудована в середині XVIII ст. за єпископа Онуфрія Шумлянського. Сучасна дерев’яна, спочатку хатнього типу, збудована у 1827 р. (деякі джерела датують її 1824 p.). 1937 p. церкву розширено добудовою бокових рамен. Зачинена з 1960 по 1989 р.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 36.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 169.