[1990 р.] Паспортна інформація

Трипільське поселення

Пам’ятка археології

Кіровоградська обл., Новоархангельський район, Торговицька сільська рада, с. Володимирівка.

Загальний опис:

Поселення знаходиться на правому березі р. Синюхи (ліва притока р.Південний Буг). Площа – 800-1000 кв.м. На ній розташовано більше 200 глинобитних жител, розміщених кількома колами, та одна землянка. Житла прямокутної форми 120-150 м.кв., споруджені з дерева і обпаленої глини, розділені перегородками на кілька приміщень. В житлах виявлено залишки печей, лежанки, жертовники.

При розкопках поселення знайдено велику кількість знарядь праці з кремню (ножі, серпи, скребки та ін.), вироби з кістки та рогу, антропоморфні фігурки, багато ліпного глиняного посуду. Унікальною є голівка жіночої фігурки з крупними реалістичними рисами обличчя, на якому розписом передане татуювання, фарбою показані прикраси та довга зачіска.

Історична довідка:

Поселення виникло на межі IV – III тис. до н.е. Відкрите в 1940 р. археологічною експедицією АН СРСР під керівництвом Т.С. Пассек. Досліджувалося протягом 1940, 1946-1947 р. тією ж експедицією.

Колекції зберігаються в Інституті археології АН СРСР (за даними на 1975 р.).

Взято на охорону згідно Постанови Кіровоградського облвиконкому № 404 від 17 вересня 1969 р.

Охоронний № : 476

Пассек Т.С. Периодизация трипольских поселений.- МИА.- № 10.- М.-Л., 1959.- С. 79-108.

Археологія Української РСР.- К., 1971.- С. 171-173.

Ілюстративні матеріали:

1. Трипільське поселення. Експлікація.

2. Трипільське поселення. Панорама розташування.

3. Трипільське поселення. Загальний вигляд.

Пассек Т.С. Трипольское поселение у Владимировки: раскопки 1940 г. – Вестник древней истории, 1941 г., № 1, с. 212 – 220.

Пассек Т.С. Трипольское поселение у Владимировки в свете новых исследований. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1947 г., т. 21, с. 65 – 72.

Пассек Т.С. Розкопки трипільського поселення коло с.Володимирівки в 1946 р. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1949 р., т. 2, с. 217 – 225.

Пассек Т.С. Трипольское поселение Владимировка. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1949 г., т. 26, с. 47 – 56.

Черныш Е.К. Трипольские орудия труда с поселения у с.Владимировка. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1951 г., т. 40, с. 85 – 95.