Братська могила партизанів

Федір Яковенко

Братська могила партизанів, 1941 (іст). На кладовищі.

Поховано 6 партизанів Воргольської групи С.Кириленка, яка самостійно діяла у вересні 1941. У жовтні 1941 група увійшла до складу Путивльського об’єднаного загону. Того ж року при виконанні бойових завдань загинули партизани та сільські активісти, які надавали допомогу партизанам: М.Бородач, М.Висоцький, І.Нечипоренко, І.Рехін (розстріляні у с. Ярославець), батько та син С.Кудрицький, В.Кудрицький (у селі Воргол), І.Нечипоренко (загинув в с. Веселе Путивльського р-ну).

У 1950 останки загиблих партизанів перенесені у братську могилу с. Воргол, на якій у тому ж році встановлено цегляний обеліск пірамідальної форми /3,0 м/, увінчаний п’ятикутною зіркою. На чоловому боці обеліску – меморіальна металева дошка з прізвищами загиблих та написом.

[Державний архів Сумської обл., ф. П-4, оп. 3 П, спр. 293, арк. 12, 98; спр. 277, арк. 285; спр. 265, арк. 13, 127, 168; Книга Пам’яті України. Сумська область. У 14 т. – Суми, 1995. – Т. 6. – С. 852, 855, 854, 858; Базима Г. Я. Слідами великого рейду / Г. Я. Базима. – К., 1977. – С. 62, 66, 77.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 601.