Вокзал

Віктор Вечерський

Вокзал залізничної станції, 1898 (архіт., іст.). Станція Ворожба Курсько-Київської залізниці побудована у 1869 – 70 рр. Зі зведенням залізниці Люботин – Ворожба, а потім Ворожба – Середина-Буда вона перетворилась на вузлову. Залізничний вокзал був побудований в процесі реконструкції цієї станції як вузлової, що проводилась у кін. 19 ст.

Зберігся в основному у первісному вигляді, але фасади були частково облицьовані керамічною плиткою. Використовується за призначенням. Вокзал розташований серед залізничних шляхів і платформ поза міськими вулицями та майданчиками. У найближчому до нього архітектурному оточенні – станційні споруди (водонапірна вежа, пішохідний мостовий перехід та ін.). Зі східної та західної сторін до привокзальної ділянки прилаштовані невеликі упорядковані сквери з місцями для пасажирів, які очікують на потяг, кіосками, туалетами, службовими будівлями.

У типологічному відношенні вокзал відноситься до групи середніх прохідних пасажирських споруд з острівним розміщенням за планом станції. Він має строго симетричну композицію з сильно вираженою центральною частиною, рівноцінними крилами та відповідно однаковими повздовжніми й торцевими фасадами. Споруда переважно одноповерхова, але головний вестибюль (центральна частина) – двосвітловий, а закінчення крил – двоповерхові. Вестибюль відправлення і прибуття має декілька призначень. У ньому знаходяться квиткові каси, черговий вокзалу, міліція та перукарня. У західному крилі – зал очікування, кабінет начальника вокзалу та інші службові приміщення; у східному – їдальня з кухнею, підсобні приміщення, а на другому поверсі – кімнати відпочинку. Під частиною цього крила є підвал, що виконує технічні та господарські функції.

Загальна композиція й деталі споруди вирішені в традиціях архітектури класицизму. На відміну від багатьох інших залізничних вокзалів того ж самого й більш пізнього часу будівництва ця споруда у центральній частині нагадує кам’яний православний храм 19 ст.

Його фасади особливо видовжені (південний та північний), дуже пластичні завдяки складній конфігурації споруди за планом та використанню класицистичного ордеру. В інтер’єрі найбільшою пластичністю та парадністю відрізняється головний вестибюль. Інші приміщення мають гладенькі стіни та стелю, невеликі карнизи та інші елементи. Споруда має загальний об’єм 10580 куб. м, її фундаменти бутові, стіни цегляні, перекриття залізобетонні, перегородки дерев’яні, підлога дощата та метлахської плитки, покрівля залізобетонна. Маючи значні типологічні та естетичні переваги, вокзал станції Ворожба є одним із цінних архітектурних пам’яток, що відображають важливий історичний етап створення українських залізниць, формування великих залізничних станцій.

[История городов и сел Украинской ССР Сумская область. – К., 1980. – С. 167 – 170.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 255 – 256.