Церква св. Івана Хрестителя / св. Серафима Саровського

Розмір зображення: 800:655 піксел

Перші відомості про церкву походять з документів 1526 р. 1 У 1712 р. в селі була наново ериґована парафія Яном Ґодлевським, старостою Нурської (?) землі. 2 Ним же ж збудована нова церква св. Івана Хрестителя. Її зруйнував поміщик Франц Кушель. Після протестів мешканців він своїм коштом збудував нову церкву, яку у 1797 р. перероблено на костел. 3 У 1884 р. костел перетворили на православну церкву указом уряду, створивши при ній православний жіночий монастир. 4 У 1893 р. 5 церкву перебудовано, наближено до російської архітектури, і переосвячено на церкву Преображення Господнього (Спаса), а у 1906-1908 рр. за проектом єпархіального архітектора Александра Пуринґа відремонтовано. 6 У 1902 р. при монастирській школі влаштована церква св. Леонтія. 7 У 1913 р. збудована ще одна мурована двоярусна церква св. Серафима Саровського. 8 Стінопис і іконостас для неї розмалювали монахи монастиря під керівництвом художника Якова Лескова у 1914 р. 9 Після першої світової війни церква знову перетворена на римо-католицький костел, православний монастир ліквідовано.

До сьогодні збереглися руїни монастирської церкви св. Серафима Саровського, що стоять неужитком. 10 В середині 1990-х рр. їх накрили новим дахом.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.

2. Ликвидированные и закрытые приходы в бывшей Холмской греко-униатской єпархии // ХВЕВ, 1888. № 19. – С. 330.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 264, аркуш 204.

5. Там само.