Братська могила радянських воїнів

Валентина Краснокутська

Братська могила радянських воїнів та мирних жителів, 1943 (іст). На території другої обласної психіатричної лікарні.

Поховано 17 воїнів з підрозділів 218-ї, 147-ї та 166-і стрілецьких дивізій, які загинули у серпні 1943 під час визволення села від нацистських загарбників, а також померли від ран з 12 серпня по 4 вересня 1943 у дислокованому тут шпиталі. Відомі прізвища всіх загиблих. Село визволено 11 серпня 1943.

У цій же могилі похований житель села Бездравко Семен Денисович, який помер 17 серпня 1943. Обставини його загибелі не відомі.

У 1964 на могилі встановлено бетонну скульптуру воїна, замінену у 1980 обеліском /2,7 м/ з барельєфними зображеннями льотчика, воїна, танкіста. Нижня частина обеліску цегляна, верхня – бетонна. Біля основи обеліску під невеликим кутом закріплено металеву дошку з прізвищами загиблих воїнів.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 27 А, оп. 8378, спр. 202, арк. 144; оп. 8378, спр. 290, арк. 54-57; Військово-медичний музей МО Російської Федерації. Список безповоротних втрат 218 СД, арк. 168-238; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 160; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 116; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 149; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 457.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 871.