2009 р. Губернатор Буковини взяв під особистий контроль ремонт музею-садиби Назарія Яремчука

Дата: 05.08.2009

Проведення ремонтно-реставраційних робіт у музеї-садибі народного артиста України Назарія Яремчука, що у передмісті Вижниці, взяв під особистий контроль голова ОДА Володимир Куліш. Він особисто відвідав музей та залишив запис у книзі відвідин, – повідомив сьогодні, 5 серпня, власкор ЗІКу. Родинному обійстю Яремчуків, що у Рівні на Вижниччині, вже понад сто років. У садибі працює музей Назарія Яремчука, яким завідує його сестра Катерина.

Садиба-музей Назарія Яремчука є одним із туристичних об’єктів, який найчастіше відвідують гості краю. Ремонтно-реставраційні роботи у музеї вирішено провести до 18 міжнародного гуцульського фестивалю, який відбудеться у Вижниці 29-30 серпня.

Голова ОДА Володимир Куліш доручив залучити до цих робіт найкращих майстрів з досвідом відновлення етнографічних об’єктів, знанням національної місцевої архітектури. Якість робіт він пообіцяв проконтролювати особисто.

Довідка ЗІКу. Родинний будиночок Назарія Яремчука у Рівні на околиці Вижниці отримав статус музею кілька років тому. Лише у 2001 році за дорученням тодішнього Президента України Л. Кучми до дня народження Назарія до будинку підвели газ та воду. У 2006 році до 55-річниці Назарія Яремчука його сестра Катерина зверталася до місцевої влади, Верховної Ради України з проханням допомогти до ювілею співака відремонтувати дах його будинку, котрий сильно протікає, але клопотання так і залишилося без реагування.

У тому ж році начальник ГУ МНС в Івано-Франківській області Василь Яремчук з власної ініціативи прислав із Косова майстрів, які на обійсті Назарія у гуцульському стилі звели цебриння до криниці, яке він хотів, але не встиг зробити за життя.

Після липневої повені директор садиби-музею Назарія Яремчука звернулася до Президента Віктора Ющенка з проханням виділити кошти на відновлення та ремонт музею. Президент особисто побував на обійсті і пообіцяв,що ремонт музею буде виконано. Після цього у музеї за кошти місцевої влади та спонсорів із Снятина перекрили дах. Наразі музей планують розширити за рахунок горища, створити бібліотеку.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»