2008 р. Юлія Тимошенко презентувала гетьманський прапор ХVІІ-ХVІІІ століть

Дата: 26.09.2008

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко презентувала після реставрації гетьманський прапор ХVІІ-ХVІІІ століть. “Сьогодні гетьманський прапор, під яким здійснювали свої функції чотири гетьмани України, повертається в Україну в такому вигляді, у якому він ще сотні років буде знаходитися у нас і надавати наснагу, силу для державотворчих дій”, – відзначила Юлія Тимошенко під час презентації.

Прем’єр-міністр назвала знаковим, що презентація прапору відбувається у дуже напружений політичний період: “гетьманський прапор пройшов таку ж складну особисту історію, як і Україна, коли ми кожен раз зі шматочків збираємо нашу державність, незалежність, нашу країну”.

Юлія Тимошенко повідомила, що уряд продовжуватиме започатковану сьогодні традицію щодо повернення українських реліквій на Батьківщину: “разом з нашими національними реліквіями в Україну повертається стабільне, успішне, заможне життя”. Прем’єр-міністр відзначила, що поки що рано говорити про результати таких переговорів, але вони ведуться “зі всіх напрямків”. “Ми ведемо багатопланову роботу щодо повернення українських реліквій додому, і кожні такі переговори уряд супроводжує відповідним пакетом пропозицій”, – сказала вона.

Вона зазначила, що уряд за підтримки Фонду “Україна ХХІ століття” та польських колег найближчим часом планує відреставрувати ще одну реліквію – Козацький прапор.

Окрім того, прем’єр-міністр подякувала від імені уряду та українського народу всім, хто сприяв поверненню Гетьманського прапору на Україну і працював над його реставрацією. Юлія Тимошенко вручила Подяки прем’єр-міністра України і Грамоти Кабінету Міністрів за вагомий особистий внесок у розвиток українсько-польської співпраці у галузі культури, організації та проведення реставрації унікальної пам’ятки національної спадщини.

Юлія Тимошенко пообіцяла, що гетьманський прапор після виставки у Києві через півроку повернеться до Харківського історичного музею. “Прапор півроку поживе у Києві для того, щоб кияни і гості столиці змогли познайомитися з цією реліквією, і через півроку ми урочисто повернемо його до Харківського музею, щоб тут не було ніяких сумнівів”, – запевнила глава уряду.

Джерело: “Персональний сайт Юлії Тимошенко”