Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 705:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, жовтень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 426.

Перші відомості про церкву датуються 1649 р. 1 Перша церква згоріла у 1702 р. 2 Нова дерев’яна будівля церкви згадується у акті візитації 1726 р. 3 У 1786 р. (1774 р. 4) була збудована нова дерев’яна церква, обладнана, окрім іконостасу, органами. 5 З 1875 р. – православна. У 1890 р. коштом уряду зведено нову муровану церкву. 6 Автором споруди в неоросійському стилі, ймовірно, був архітектор академік Віктор Сичуґов. Освятив її холмський єпископ Флавіан. У 1914 р. здійснено її ремонт. 7 Зачинена після першої світової війни і перетворена на костел Різдва Пр. Богородиці у міжвоєнний період. 8

Збудована в російсько-візантійському стилі, дуже нагадує подібні споруди у Гостинному та Косині. Мурована з цегли, тинькована. Складається з великої кубічної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома захристіями по боках, з півдня і півночі – дуже укорочені прямокутні бічні рамена, а з заходу – короткий прямокутний бабинець. Над бабинцем здіймається двоярусна вежа-дзвіниця з двома приміщеннями по боках. Наву, ймовірно, вінчала цибуляста баня, поставлена на низесенький восьмериковий барабан, що виростав з її пірамідального даху, скинена під час пристосування під костел. Тепер вершину низького пірамідального даху вінчає ажуровий ліхтар. Над другим, відкритим арковим ярусом дзвіниці, здіймалася аналогічна цибуляста баня на дещо вищому восьмериковому барабані, замінена при ремонті на низький восьмибічний сліпий ліхтар. Стіни декоровані рустом у цокольній частині, профільованими карнизами з сухариками, віконними та дверними обрамуваннями. Внутрішній вистрій втрачений.

1. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

2. Stolarczyk S. Nadbużańskie Podlasie. – Białystok, 1981. – S. 14.

3. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

4. O греко-уніатских церквах б. Мельницкого благочинія (по материалам візитации благочиннаго Симеона Маркевича с 16. 10. 1774 по 24. 03. 1775 Г. // ХВЕВ, . 1880. № 12.

5. Maliszewski M„ Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 1076.