Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Хмільник (Комловш) Іршавський район

Дзвіниця. 1869

Церква Вознесіння Господнього. 1997. (УГКЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла, без вежі, вкриту соломою. У 1775 р. знову згадують стара дерев’яну церкву.

Нині в центрі села, в дворі дзвонаря зберігають чудову дерев’яну дзвіницю. Це міцна каркасна конструкція з грубих колод. Нижній восьмигранний ярус вкриває широке опасання, чотиригранний шатровий дах увінчано стародавнім кованим хрестом. На дзвіниці напис “1869” – очевидно, рік побудови. Споруда подібна за формою до дзвіниці в Вишніх Реметах та до каплиці в Кам’-янському, що наштовхує на думку про одного автора цих архітектурних творів чи принаймі про поширення такого типу в околиці.

Організатором греко-католицької громади був Йосип Ченговай. У 1993 р. розпочато спорудження базилічної церкви, а 5 червня 1997 р. помічний єпископ Йосип Головач освятив першу в історії села муровану церкву. Кошти на будівництво збирали жителі села. Значною була допомога організації “Реневабіс” та єпископа греко-католицької церкви в Чехії Івана Лявинця.

Будівельні роботи очолював Михайло Мовнар з Тур’я Пасіки. Обслуговує громаду отець Петро Бровді.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 147.