Хомутецький парк

Площа 77 га. Хомутецька садиба була заснована у другій половині XVIII ст. хомутецьким сотником, згодом миргородським полковником П.С. Апостолом. У 1689 р. його син Данило Апостол (згодом гетьман Лівобережної України) одержав на Хомутець універсал гетьмана І.С. Мазепи. Відомості про дерев’яний панський палац і сад з теплицями залишив вчений А.-Й. Гільденштедт, який у складі російської наукової експедиції відвідав Хомутець у 1774 р.

На початку XIX ст. маєток у спадок одержав Іван Матвійович Муравйов-Апостол (1770-1851 pp.) – відомий російський просвітитель, перекладач, дипломат, академік Російської академії наук, нащадок гетьмана Данила Апостола по жіночій лінії.

Після відставки І.М. Муравйов-Апостол переїхав до Хомутця, де відроджував і впорядковував родовий маєток. Головний в’їзд проходив від села через місток на р. Хомутець, центральною алеєю парку до парадного двору перед панським будинком. Центральна двоповерхова частина палацу сполучалася напівкруглими переходами з бічними флігелями, що утворювало П-подібну композицію двору – курдонеру, характерну для садибно-палацової архітектури доби класицизму. Головний вхід оздоблював 1089 своєрідний ґанок, над яким на рівні другого поверху влаштовано терасу-балкон, куди був вихід з парадної зали. Центральна найдавніша частина – дерев’яна, добудови муровані. З боку паркового фасаду існувала тераса-лоджія, сходи від якої провадили до партеру перед ставом зі штучними острівцями.

Сини І.М. Муравйова-Апостола – Матвій, Сергій та Іполит були активними учасниками декабристського руху. До них у Хомутецьку садибу приїздили П.І. Пестель, М.П. Бестужев-Рюмін, М.І. Лорер, М.С. Лунін та інші декабристи. У маєтку Муравйових-Апостолів була велика бібліотека класичної та нової літератури, багаторічні комплекти вітчизняних та іноземних журналів.

Нині на території парку ростуть липа, граб, береза, віком понад 200 років, дуб черешчатий – дуб-трійця, посаджений І.М. Муравйовим-Апостолом на честь своїх синів-декабристів.

В одному з приміщень палацу, розташованого на території парку, міститься присвячена декабристам частина експозиції Хомутецького історичного музею.