Паспортна інформація

Ранньословянські земляні укріплення (вали і рови)

Пам’ятка археології

Розміщення:

Чернівецька обл., Хотинський р-н, м.Хотин, по високому березі Дністра, сіл Анадоли і Дарабани, 1-1, км на схід.

Загальний опис:

Вал довжиною понад 7 км, висотою 0,5-1,5 м і шириною 8-10 м насипаний з грунту та домішок жовтої глини, що була вийнята під час риття оборонних ровів. Насипи не скріплювалися ніякими дерев’яними конструкціями. Від часу вали розповзлися, а рови зсунулися. На гребені валів стояли дерев’яні укріплення. Їх залишки виявлені під час дослідження Гордівецького валу.

Вал насипали не над ровом, а на деякій віддалі від нього. Між валом і ровом залишали берму. В окремих місцях вона досягала триметрової ширини. Вали перегороджували доступні для ворогів місця між скелястими берегами Дністра.

На території с. Дарабани вал проходить через укріплення городища ранньозалізного віку. Цим він підтверджує припущення про те, що ці укріплення відносяться до початку н. е.

Пам’ятник здавна відомий населенню під назвами: Турецький, Траянів, Зміїв вал.

В 1971 р. вал досліджувала об’єднана археологічна експедиційна група Чернівецького краєзнавчого музею та держуніверситету.

Матеріали розкопок знаходяться в Чернівецькому краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Чернівецької обласної Ради депутатів трудящих № 483 від 14.11.1973 р.

Охоронний № : 559.

Тимощук Б.О. Зустріч з легендою.- Ужгород, 1974.