1830-і рр. Генеральний план

Бастіонний замок (Нову фортецю) збудовано французькими інженерами на замовлення уряду Туреччини, яка. захопила Хотин наприкінці XVI ст. [ну, не так у кін.16, як на поч. 18 ст. – прим.М.Жарких] Будівництво провадилось у 1700 – 1711 рр. Кільце бастіонних укріплень складається з могутніх земляних валів із системою ескарпів і контрескарпів та семи бастіонів, призначених для далекобійної артилерії. Нова фортеця займає величезну площу (близько 3 кв.км), форма її витягнутого з півночі на південь плану наближається до прямокутника з ламаним західним фронтом. У куртинах влаштовано п’ять мурованих брам – Подільську, Бендерську, Ясську, Руську та Кам’янецьку. На території Нової фортеці існували казарми турецької армії, мечеть, майстерні та господарські будівлі різного призначення. До наших днів збереглася церква Олександра Невського, збудована 1835 р. для російського гарнізону, який займав фортецю після 1812 р., коли Хотин за Бухарестським договором увійшов до складу Росії. Це збудований у стилі класицизму мурований однонавовий одноверхий храм з дзвіницею над притвором.

Хотинський замок і фортеця належать до найвизначніших пам’яток оборонного зодчества України.

О.М.Годованюк