Церква св.Параскеви

Церква споруджена в 1724 р. (дані візитації 1741 р.)

„1730 года в оном селе Ходолеевке, по благословению православного Арсения Берла (переяславського митрополита. – М.К.), вновь церковь на прежнем месте честным отцем Иродионом Кассияновичем заложена и за устройством освящена, и при оной церкви был священник Даниил Грушевский от православного митрополита молдавского Никифора 1746 года июля 12 дня рукоположен, о чем в описи церквей униатские протопопы Гушицкий и Ветвецкий сами показали” [Описание староства и протопопиц Чигринской… // КЕВ. – 1862. – № 10. – С. 345].

„села Худолеевки церковь святыя Великомученицы Параскевы [и] оной церкви священник Даниил Грушка с прихожани грекоросийского неунеятского исповедания” [Іменна відомість Переяславської єпархії 1771 року. – ІР НБУ. – Ф. 2. – Спр. 3944. – Арк. 2].

„У 1936 році церква була розібрана і з цього матеріалу була побудована школа, яка збереглася до цього часу (зараз у ній навчаються діти). Старого цвинтаря немає, де були поховані Грушевські, але про поховання священиків біля церкви свідчать викопані рештки поховань, які виявлені під час робіт по проведенню водопроводу. Перед школою зараз квітники (у минулому – місце цвинтаря), але під час поливу квітів місце колишніх могил западає” (сільський голова О.Чухало, директор школи Н.Чухало, лист від 30 травня 2001 р. Зберігається в Історико-меморіальному музеї М.Грушевського).

Джерело: Кучеренко М. Слідами Грушевських: Чигиринщина. – Пам’ятки України, 2002 р., № 2, с. 67, 79.