Меморіальний комплекс

Валентина Краснокутська

Меморіальний комплекс: Братська могила партизанів, радянських воїнів, 1941 – 43; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1967 (іст). У центрі села, в сквері.

Поховано 15 партизанів загону М. Фіненка, що діяв у селі в період тимчасової окупації 1941 – 43 та 87 воїнів, які загинули під час визволення села від нацистських загарбників у серпні 1943, коли село знаходилось у смузі бойових дій частин 166-ї стрілецької дивізії та 3-го гвардійського танкового корпусу. Село визволено 23 серпня 1943. Відомі прізвища всіх загиблих.

У 1947 останки загиблих з різних місць перенесені у братську могилу, на якій у 1954 встановлено бетонну скульптуру воїна /2,6 м/. На чоловому боці цегляного постаменту /3,0 м/ закріплено дошку з мармурового дрібку з меморіальним написом.

У 1967 споруджено меморіал. Праворуч від скульптури на бетонній основі закріплено 5 бетонних плит з меморіальним текстом та прізвищами партизанів і воїнів, які загинули під час визволення села. Поруч – цегляна стела /2,1 х 15,3 м/ з меморіальним текстом, біля основи якої на 8 бетонних плитах перелічені прізвища 320 воїнів-земляків, які загинули в роки Другої світової війни.

На честь загиблих воїнів-земляків, полковника Олександра Петровича Коденця – командира окремої танкової бригади та його 16-ти річної доньки Єлизавети, яка з боями у складі танкового екіпажу пройшла шлях від Луцька до Берліна, встановлені бюсти з білого мармуру /1,0 м/ на сірому гранітному постаменті /2,32 м/ з меморіальним написом.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 203, оп. 2843, спр. 431, арк. 404; ф. 27 А, оп. 8417, спр. 41, арк. 286; оп. 8378, спр. 290, арк. 20-43; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и её освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 176; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 139; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 137; Сумская область в период Великой Отечественной войны 1941 – 1945 гг. : Сборник документов и материалов. – К., 1988. – С. 247; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 457.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 903.