Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 720:800 піксел

Забродь. Церква Різдва пр. богородиці, 1996 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 782.

Забродь

Церква Різдва пр. богородиці. 1996. (УПЦ)

Колись давно мешканці Заброді ходили до церкви в Драгово. У 1992 р. вирішили збудувати каплицю, а потім взятися за спорудження власної церкви. Куратором обрали Михайла Рішка, який очолив усі роботи. Село виділило землю на території колишньої шкільної ділянки, дє вжє в жовтні 1992 р. почали будувати каплицю, а 27 грудня того ж року відбулося перше богослужіння і освячення каплиці архімандритом Єфремом.

У 1995 р. почали спорудження мурованої церкви розмірами 13: 38 м при висоті вежі 35 м за проектом архітектора В. М. Довганича та інженера М. М. Мадяра. Фундамент зробили власними силами. Стіни мурувала бригада, очолювана Михайлом Яремою, а завершення храму виконав Василь ПІкірта. На різних етапах будівництво вели Василь Рішко з Драгова, Василь Ситар, Василь Семиган, Віктор Супрун, Василь Варна. Споруду добудували в 1996 р. Бляхарі завершили роботу на дахах 15 травня 1999 р.

Кошти на будівництво зібрали в селі, допомогли також мешканці Драгова та Більшай, цеглу подарувало підприємство “Драгово”, очолюване Станіславом Дубинцем, великий особистий внесок зробив архімандрит о. Василь Петьовка. Першим священиком був Олексій Чулей з Нанкова, а з 1995р. служить о. Федір Челленяк з Драгова.