Церква Різдва богородиці

Загаття. Церква Різдва пp. богородиці, 1845 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 245.

Загаття Іршавський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1845. (УГКЦ)

Парохію з стародавньою церквою згадують у середині XVII ст. і в 1692 р. У 1733 р. згадано стародавню дерев’яну церкву св. Миколи з двома дзвонами, в якій служили Михайло Сидор та Павло Панько. У 1797 р. йдеться про стару дерев’яну церкву та про філії в Колодному, Климовиці, Сундаковиці та Дешковиці.

Ремонт теперішньої мурованої церкви проводив у 1937 р. підприємець Іван Ґелетей. У 1953 р. забетоновано всю підлогу. Останній зовнішній ремонт зроблено в 1988 р. Інтер’єр перемальовано в 1997 р. Іконостас гарної роботи, але ікони вже перемальовано.

Біля головного фасаду стоїть каркасна двоярусна дерев’яна дзвіниця з 4 дзвонами. Найбільший дзвін відлив Ф. Еґрі в 1932 p., а малий дзвін – давня пам’ятка з написом “ANNO 1787”. Мурований хрест біля північного фасаду поставлено в 1909 p., хрест з південного боку – в 1960 р. На схід від церкви є старий металевий хрест, а на захід – три дерев’яні хрести. Церкву повернуто греко-католикам у 1991 р.

У селі народився видатний художник Адальберт Ерделі (Гриць) (1891 – 1955).

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 244.