1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Залужжя.

Яворівський.

Церква св. Параскеви. 1681.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1578 р. У 1634 р. парафія отримала ерекційну грамоту, підтверджену у 1644 р. королем Польщі Владиславом IV. У 1681 р. коштом громади збудована існуюча дерев’яна тризрубна триверха церква. Датується за написом на південних дверях: «Zbudowana cerkiew Anno 1681 // za krola 3 lana Sobieskiego». Первинне її ядро – вівтар і нава; бабинець і ризниця прибудовані пізніше. Вінчають три головні об’єми шоломові бані на низьких восьмериках, завершені ліхтарями з маківками.

В церкві зберігся п’ятиярусний різьблений іконостас XVII ст. та різьблені барокові престоли XVIII ст. Церква ремонтована і розширена у 1873 р. Поряд з церквою розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця, сучасна церкві. У 1944 р. німецькі окупанти хотіли спалити церкву з мешканцями села, але пізніше облишили свій задум. Проект реставрацації у 1992 р. виконали архітекти Галя Паночко та Надя Федевич.

В цей час громада приступила до будівництва нової дерев’яної церкви, розібравши стару і збудувавши з її матеріалу поряд каплицю.

Архів відділу архітектури та реставрації храмів Львівської архиєпархії УГКЦ.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 722 – 723.