Паспортна інформація

Поселення

Пам’ятка археології.

Багатошарове поселення: середнього неоліту (середина IV тис. до н.е.); пізнього неоліту (друга половина IV тис. до н.е.); енеоліту (середина III тис. до н.е.); рубежу перших століть н.е.

Закарпатська обл., Берегівський район, с. Заставне, біля цегельного заводу, ур. “Ково домб”.

Загальний опис:

Поселення займає площу біля 2 га. Розкопами досліджено біля 120 кв.м Культурний шар залягає на глибині від 0,4 до 0,6 м.

Розвідковими розкопками виявлено залишки землянок та наземних споруд, господарських ям різного призначення.

Найбільш багату колекцію знахідок представляє кераміка, часто орнаментована прорізними лініями та мальованим орнаментом. Серед кам’яних знарядь праці є кам’яні шліфовані сокири, крем’яні і обсидіанові скребла, різці, ножевидні пластини. По закритих комплексах встановлено чотири періоди заселення пам’ятки:

В кінці середнього неоліту.

В пізньому неоліті.

Енеоліті.

На рубежі перших століть.

Поселення виявлено в 1973 р. експедицією Ужгородської групи Інституту археології під керівництвом С.І. Пеняка. В 1974 р. на поселенні провела невеликі розвідкові дослідження експедиція Інституту археології АН СРСР під керівництвом В.С. Тітова. В 1975 р. поселення повторно обстежила експедиція Ужгородської групи Інституту археології АН УРСР.

Археологічний матеріал зберігається у відділі Ужгородської групи Інституту археології та у фондах Інституту археології АН СРСР, наукові звіти в архіві Інституту археології АН УРСР (на 1977 р.).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих № 191 від 6 липня 1976 р.

Охоронний № : 24

Основна бібліографія, архівні дані:

Титов В.С. Итоги исследований Пруто-Карпатской экспедиции в 1974 году // Новітні відкриття радянських археологів.- Ч. I.- К., 1975.