Паспортна інформація

Зарічненське городище

Пам’ятка археології

ХІ-ХІІ ст.

Рівненська обл., Зарічненський р-н, смт Зарічне, на правому березі р. Стир.

Загальний опис:

Зарічненське городище знаходиться на правому березі р. Стир, проти смт Зарічного в урочищі Погост Зарічнянський безпосередньо на лузі в заплавині ріки.

Воно має форму, наближену до кола, розміром 80х90 м. Городище обнесене концентричним земляним валом висотою до 2 м. Площадка городища піднята в центральній частині і знижується ближче до валу.

У 1957 році була проведена розвідка культурного шару городища. При зачистці оголення встановлено, що культурний шар на площадці виражений слабо і потужність його не перевищує 0,3 м. В шарі зустрічаються фрагменти гончарної кераміки з рифленою поверхнею та уламки глиняних ліпних посудин. Весь матеріал укладається в хронологічні рамки ХІ-ХІІ ст.

На місці Зарічненського городища в ХІ-ХІІ ст. знаходилось давньоруське укріплення поселення, зв’язане з існуванням Турово-Пінського князівства.

Городище було відкрите у 1957 р. Поліським загоном Волинської археологічної експедиції Інституту археології АН СРСР.

Матеріал з городища знаходиться у фондах Інституту археології АН РФ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Рівненської обласної Ради депутатів трудящих № 102 від 17 лютого 1970 р.

Охоронний №: 291.

Кухаренко Ю.В. Средневековые памятники Полесья // САИ- Е 1-57.- М.- С.34.