Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:560 піксел

Завадка. Церква Покрови пр. богородиці, 1861 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 308.

Завадка Воловецький район

Церква Покрови пр. богородиці. 1861. (УПЦ)

Перша згадка про давню дерев’яну церкву Введення записана в 1692 р. У 1733 р. в селі була дерев’яна церква св. духа з трьома дзвонами. Частиною села є колись окреме поселення Пересирова, де в 1755 р. був свій священик і дерев’яна церква, збудована за кілька років до того.

Відомо, що будівництво теперішньої мурованої базилічної церкви переривалося на 10 років, оскільки не вистачило матеріалів, які забезпечував граф Шенборн. Церкву посвятили в 1856 р., а також на початку 1870-х років. Старий іконостас зберігався до середини 1890-х років, після чого поставили новий, а більшість старих образів передали в Абранку. Підлога була вимощена .есаними кам’яними плитами, з яких пізніше зробили огорожу, а підлогу залили бетоном. Вдруге церкву посвятили 1905 р. Спочатку споруда була вкрита шинґлами, а в 1910 р. її перекрили бляхою. Чотири старі дзвони зняли для військових потреб у Першу світову війну. У 1921 р. купили нові дзвони.

Недавно місцевий художник Василь Шагур вимурував каплицю, виготовив розп’яття, а куратор Василь Риблян взявся за будівництво надбрамної дзвіниці, нижній ярус якої буде мурований, а верхній – дерев’яний.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 308.