Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці 1882 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 204].

с. Завишень (Вишнівка).

Сокальський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1882.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1564 – 1565 pp. Попередня дерев’яна церква походила з 1695 р. У 1877 р. коштом патрона Володимира Дідушицького розпочалося спорудження існуючої мурованої, завершене у 1882 р. Це тридільна, триверха споруда. Вищий восьмибічний барабан її нави вкритий великою банею з ковніром, увінчаною ліхтарем з маківкою. Такими ж, тільки дещо нижчими, є завершення вівтаря і бабинця. По другій світовій війні стояла зачинена у 1946 – 1957 та 1962 – 1989 pp. Спочатку в ній влаштували колгоспний склад, а пізніше – сільський краєзнавчий музей.

Чернецкий В. Село Завишень в окрузі Сокальськім. // Книжочка місійна, 1899. – Ч. 3, с. 18 – 25.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 560.