2010 р. Замок у Збаражі реставрують до 800-річчя міста

Дата: 23.09.2010

Кабінет міністрів України прийняв розпорядження «Про підготовку та відзначення 800-річчя заснування м. Збаража Тернопільської області». Уряд утворив ювілейний оргкомітет та затвердив план заходів, в межах яких заплановано провести роботу з ремонту та реставрації: комплексу споруд монастиря бернардинів на вул. Незалежності, 8, (костелу (з благоустроєм прилеглої території); дзвіниці, фасадів келій; зовнішніх мурів; мережі водовідведення.

Також буде проведено ремонт та реставрація замку (ХVII-ХVIII століття) на вул. Б.Хмельницького, 28 (з благоустроєм прилеглої території та парку, який розташований на території замку), зокрема, зовнішніх оборонних мурів замку; ескарпових стін та бастіонів.

Крім того, Кабмін доручив забезпечити реконструкцію та благоустрій Меморіалу воїнам, загиблим під час Другої світової війни, яка знаходиться на території призамкового парку, повідомили ZAXID.NET в прес-службі Тернопільської ОДА. Також буде забезпечено проведення реставрації Спасо-Преображенської церкви та благоустрою її території (с. Залужжя).

Заплановано й: реконструкцію з добудовою будівлі районного будинку культури по вул. Травневій, 2; проведення археологічних досліджень, створення палеоскансену на території Старо-Збаразької фортеці (ХIV століття) у с. Старий Збараж; створення готельно-туристичного комплексу в будинку по вул. Б. Хмельницького, 7 (будівля ХIХ століття); реконструкцію даху загальноосвітньої школи I-III ступеня № 2 по вул. Чорновола, 1.

Водночас в урядовому рішенні йдеться й про проведення капітального ремонту Збаразької центральної районної комунальної лікарні, низки будинків та загальноосвітніх закладів, дорожнього покриття вулиць, реконструкцію площі і скверу на майдані І. Франка. Окремим пунктом доручено забезпечити будівництво очисних споруд у м. Збаражі потужність 2,5 тис. куб. метрів на добу, будівництво полігона для твердих побутових відходів, здійснити реконструкцію водопровідної мережі м. Збаража.

У межах ювілейних святкувань пройде театралізоване дійство “Сивочолий Збараж – витязь” за участю Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені П. Вірського, міжрегіональний фестиваль козацької та української народної національно-патріотичної пісні “Забуттям не заростає честь і слава козаків” за участю вокальних колективів Тернопільщини та інших областей України.

Нагадаємо, 800-ліття Збаража відзначатиметься у 2011 році.