1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Жукотин (Бережок).

Турківський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1876, 1940-ві.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1565 р. У 1567 р. вона отримала привілей від Яна Стажеховського, воєводи подільського і старости самбірського і дрогобицького, підтверджений польським королем Сіґізмундом Августом у 1570 р. Перша відома дерев’яна церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці, збудована громадським коштом у XVII (XVIII?) ст., згоріла у 1873 р. На її місці у 1876 р. збудована нова тризрубна триверха церква в бойківському сталі. Наву вінчав чотирибічний пірамідальний верх з трьома заломами, бабинець – такий же з двома заломами, а вівтар – восьмибічний верх з двома заломами. Ця церква була частково спалена поляками у 1939 р. Під час другої світової війни селяни відбудували церкву, зробивши її одноверхою, увінчаною над навою наметовим восьмибічним верхом з ліхтарем і маківкою. З 1961 по 1989р. церква стояла зачиненою.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 210.